Hoeveel films met het duo Bud Spencer en Terence Hill zijn er nu eigenlijk?Dat is een vraag die veel gesteld wordt, en waar nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Het correcte antwoord is: 18.

Van die 18 films kunnen we er één categoriseren onder toeval, één onder piratenfilm, drie onder western, en dertien onder typische vier vuisten-film.

Hieronder kun je een overzicht bekijken van alle films waarin Bud Spencer en Terence Hill samen te zien zijn. De films staan oplopend in productie volgorde.

 

Hannibal (1959)

hannibalcover

Dit is de toevalstreffer. 8 jaar voordat Bud Spencer en Terence Hill samen een scène spelen en 11 jaar voordat de eerste Vier Vuisten-film het levenslicht ziet spelen ze beide in de film ‘Hannibal’. Ze delen geen scènes en de film is dan ook totaal niet vergelijkbaar met de latere films waarin het duo te zien is.

De Duivel kent geen genade (1967)

duivelkentgeengenadecover

Dit is de eerste film waarin Spencer en Hill samen spelen èn samen scenes hebben. Hoewel de film hier en daar wat humor bevat is het voornamelijk een keiharde western. De film opent met een trein gevuld met vermoordde, bloederige passagiers, die het station binnen rolt. Dat zegt al genoeg…

Ace High (1968)

acehighcover

Het vervolg op ‘De Duivel kent geen genade’. Wederom een harde western, waar de latere Vier Vuisten-stijl al een klein beetje naar voren komt. Zo zien we in deze film het eerste vuistgevecht van Spencer en Hill tegen een groot aantal tegenstanders. Ook bevat de film aanzienlijk meer humor dan zijn voorganger.

Halleluja voor een paar vuisten (1969)

hallelujapaarvuistencover

Het vervolg op ‘Ace High’ en de conclusie van de trilogie. Ook deze film bevat weer iets meer humor dan zijn voorgangers en Spencer heeft wederom een vuistgevecht met een groot aantal tegenstanders. Afgezien van dat is dit wederom een typische spaghetti-western uit die tijd.

De linker- en de rechterhand van de duivel (1970)

rechterlinkerhandduivelcover

Deze film was de daadwerkelijke start van hun succesvolle gezamenlijke filmcarrière, ook al was het al de vijfde keer dat ze samen in een film verschenen. Met deze film creëerde het duo ook hun toekomstige handelsmerk, de grote uitgebreide vuistgevechten, en veel (slapstick) humor.

De duivel hale je (1971)

duivelhalejecover

Dit is een oprechte piratenfilm, en het is de enige film van het duo waarin de personages van Spencer en Hill rivalen van elkaar zijn. De opnames voor deze film vonden plaats kort nadat de opnames voor ‘De linker- en de rechterhand van de duivel’ voltooid waren, en voordat bekend werd hoe succesvol die film, en die stijl, zou worden.

De vier vuisten van de duivel (1971)

viervuistenduivelcover

Het vervolg op ‘De linker- en de rechterhand van de duivel’. Deze film zette de carrière van Spencer en Hill als komisch duo, en de Vier Vuisten-stijl, definitief op de kaart.

De vier vuisten de lucht in (1972)

vuistendeluchtinvhs

Van het wilde westen gaan Spencer en Hill nu de lucht (en de jungle) in. De succesformule van (slapstick) humor en vuistgevechten werd behouden, alleen de setting werd veranderd.

Pas op, of we slaan erop! (1974)

pasopofweslaaneropcover

Een nieuwe Vier Vuisten-film in een moderne setting. De op één na commercieel meest succesvolle Spencer en Hill-film in Nederland.

De vier vuisten voor het geloof (1974)

viervuistengeloofcover

Dit is de tiende film van het duo en valt midden in hun gezamenlijke filmografie. De eerste negen films zijn gemaakt in de acht jaar tussen 1967 en 1974, wat overeenkomt met gemiddeld iets meer dan één film per jaar. Na deze film volgde de eerste langere productie pauze van drie jaar.

Twee door 't dolle heen (1977)

crimebusterscover2

Deze film werd de derde commercieel meest succesvolle bioscoopfilm van Nederland voor het jaar 1977 en trok 1.035.000 kijkers naar de bioscoop. Het was commercieel gezien de meest succesvolle film van het duo in Nederland. De rol van Suzy Lee wordt vertolkt door de Nederlandse actrice Laura Gemser die internationaal doorbrak in een reeks Black Emanuelle-films in de jaren 70.

Even en oneven (1978)

evenonevencover

‘Even en oneven’ ging 21 december 1978 in Nederland in première in dertig bioscopen. Dit was de derde commercieel meest succesvolste bioscoopfilm over het jaar 1979 en trok 833.000 Nederlandse bezoekers naar de bioscoop.

De vier vuisten op safari (1979)

vuistenopsafari

‘De vier vuisten op safari’ opende 20 december 1979 in 31 theaters in ons land. De film was de vierde commercieel meest succesvolle bioscoopfilm over het jaar 1980 en trok 823.000 Nederlandse bezoekers naar de bioscoop.

De vier vuisten hebben de tropenkolder (1981)

tropenkoldercover

Deze film werd de vijftiende commercieel meest succesvolste film van het jaar 1981. Een hele prestatie gezien de film pas 17 december van dat jaar in de bioscoop verscheen! Ook was de film de tiende commercieel meest succesvolste film van het jaar 1982. De film trok 536.000 Nederlandse bezoekers naar de bioscoop. Met ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder’ ging het duo de jaren 80 in, maar met dit nieuwe decennium kwam ook een ommekeer in hun populariteit. Met de opkomst van de video en videotheken in Nederland werden de Vier Vuisten-films op video ongekend populair, terwijl de bezoekcijfers van hun nieuwe films in de bioscoop drastisch afnam.

De vier vuisten slaan op hol (1983)

vuistenslaanophol

Deze film ging 15 december 1983 in Nederland in première in 39 bioscopen. Ter gelegenheid van die release werd er zondag 18 december 1983 op Nederland 2 de door Veronica geproduceerde special ‘Vijf blauwe ogen‘ uitgezonden. Dit was een bijna 50 minuten durend overzicht van alle films van het duo Bud Spencer en Terence Hill tot aan dat moment, waarin fragmenten uit de films werden afgewisseld met interviews. Slechts 324.000 Nederlandse bezoekers gingen ‘De vier vuisten slaan op hol’ in de bioscoop bekijken, en de film wist daarmee niet de film top 20 voor 1983 te halen.

De vier vuisten in het kwadraat (1984)

kwadraatcover

Deze film ging 13 juni 1985 in Nederland in première in twintig theaters, en was eind november alweer verdwenen uit de roulatie.

Miami Supercops (1985)

miamisupercopscover

Deze film ging 12 december 1985 in Nederland in première in 28 bioscopen en trok in Nederland slechts 111.000 bezoekers naar de bioscoop en was daarmee de slechtst presterende Vier Vuisten film in Nederland.

Troublemakers (1994)

troublemakerscover

In Nederland werd deze film, om onduidelijke redenen, compleet genegeerd. De film verscheen niet in de bioscoop en zelfs niet op video. Pas in 2007 bracht filmdistributeur Dutch Filmworks een DVD van de film uit als onderdeel van hun Bud Spencer en Terence Hill collectie. Als iemand meer informatie kan verschaffen waarom deze film in Nederland niet werd uitgebracht neem dan contact met ons op, zodat we deze informatie hier kunnen toevoegen.