Geboren: 29 Maart 1939
Geboorteplaats: Venetië
Geslacht: Man
 Italiaans

Terence Hill werd 29 maart 1939 geboren als Mario Girotti in Venetië, Italië. Hij is een Italiaanse acteur, regisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Zijn meest bekende rollen zijn die in de films aan de zijde van Bud Spencer. In 2010 ontving het duo Premi David di Donatello, de hoogste nationale Italiaanse filmprijs, voor hun oeuvre.

Bud Spencer en Terence Hill nemen de Premi David di Donatello in ontvangst

Terence’s ouders waren Girolamo Girotti, oorspronkelijk afkomstig uit Amelia in de Italiaanse provincie Terni, en Hildegard Thieme, Duitse, oorspronkelijk afkomstig uit Dresden. Vanwege het werk van zijn vader, een scheikundige werkzaam bij Schering, een voormalig Duits multinationaal farmaceutisch bedrijf, verhuisde Terence in 1943, op vierjarige leeftijd, met het gezin mee naar Lommatzsch, Duitsland,de geboortestad van zijn grootouders aan zijn moeders kant.

Mario was de tweede zoon van drie kinderen. Zijn twee broers, Odoardo en Piero, speelden allebei op jonge leeftijd kleine rolletjes in enkele speelfilms, Terence bracht een groot deel van zijn vroege jeugd samen met zijn grootouders door in Lommatzsch, waar hij getuige was van de Anglo-Amerikaanse bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.. In 1945 keerde hij op zesjarige leeftijd terug naar Italië, waar hij zich vestigde in Amelia, de geboorteplaats van zijn vader.

Dankzij een advertentie in de krant waarin naar jonge jongens wordt gezocht voor kleine filmrollen debuteert Terence op zijn elfde jaar op het witte doek. Hij wordt al snel opgemerkt door regisseur Dino Risi die hem cast in een kleine rol in de film ‘Vacation with a Gangster’ (1952), waar hij samen met andere kinderen een gevaarlijke bandiet helpt te ontsnappen uit de gevangenis en vervolgens in de problemen komt.

Terence blijft gedurende de jaren 50 regelmatig rolletjes spelen om zijn studie te kunnen betalen, die hij volgt aan de Universiteit van Rome. Hij speelde in die tijd altijd kleine rollen, maar werkte in die hoedanigheid wel samen met grote regisseurs zoals Mauro Bolognini, Francesco Maselli en Gillo Pontecorvo. De meest opzienbarende film waar hij in die periode in mee speelt is ‘Hannibal‘ (1959), omdat daar ook Bud Spencer aan mee doet, die in die tijd nog gewoon Carlo Pedersoli heet. Hoewel ze geen scènes samen hebben en het puur toeval is dat ze allebei in deze film spelen is het historisch gezien toch de eerste film waarin ze allebei te zien waren.

In 1964 keerde Terence voor drie jaar terug naar West-Duitsland, waar hij in meer dan 10 films speelden in diverse genres, inclusief de eerste Duitse western-films. In 1967 trouwde hij in Italië met Lori Zwicklbauer, een Amerikaans meisje van Duitse afkomst, dat hij ontmoette op de set van ‘De Duivel kent geen genade‘.  Op diezelfde set ontmoette hij Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer. In navolging van een trend uit die tijd namen beide acteurs Amerikaanse artiesten namen aan omdat de ervaring leerde dat films met Engelse acteurs succesvoller waren in Italië. De productie gaf Mario Girotti een lijst met twintig mogelijke namen en vroeg hem om er binnen 24 uur één te kiezen. Hij koos voor “Terence Hill” omdat het goed klonk en omdat de initialen hetzelfde waren als de voor- en achternaam van zijn moeder (Hildegard Thieme). Zijn deelname aan ‘De Duivel kent geen genade‘ was toeval omdat hij werd gekozen om Peter Martell te vervangen, die zijn voet had gebroken en niet langer zijn rol kon spelen.

Na het opnemen van nog twee vervolgen op ‘De Duivel kent geen genade‘, ‘Ace High‘ uit 1968 en ‘Halleluja voor een paar vuisten‘ uit 1969, waarin hij ook weer met Bud Spencer speelde, volgde in 1970 het grote succes met ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘. Het was een komedie western zoals die nog niet eerder was gemaakt, en het publiek smulde ervan en de film zette het duo wereldwijd op de kaart. In 1971 volgde het vervolg ‘De vier vuisten van de Duivel‘ dat nog succesvoller was. En dan te bedenken dat het duo in die vorm bijna niet had bestaan!  Regisseur E.B. Clucher (echte naam Enzo Barboni) had namelijk aanvankelijk Franco Nero gevraagd om de rol van Trinity te spelen, maar de acteur was al vastgelegd voor de Amerikaanse productie Camelot (1967) en moest daarom weigeren. Daarop werd besloten om een zo vergelijkbaar mogelijke acteur te zoeken en viel de keuze op Terence Hill. Bud Spencer en Terence Hill maakten samen 18 films, waarvan we er 13 kunnen categorieën als typische Vier Vuisten films.

Net als zijn vanaf dat moment vaste filmpartner Bud Spencer speelde Terence ook solo in diverse films. De meest bekende en succesvolste daarvan is ‘My name is nobody‘ uit 1973, geproduceerd door Sergio Leone,  waarin Terence de hoofdrol speelt samen met Henry Fonda. Talloze scènes uit die film spreken ook vandaag de dag nog tot de verbeelding van veel liefhebbers. Zoals de scène met de speelkaarten, waarvan de trucs in werkelijkheid werden uitgevoerd door de illusionist Tony Binarelli, die vaker inviel voor Hill’s handen om kaarttrucs uit te voeren in latere films. Het was tijdens die film dat Terence interesse ontwikkelde voor regie, en Leone gaf hem tips en advies hoe dat aan te pakken.

Midden jaren 70 verhuisde Hill naar de Verenigde Staten en speelde vervolgens ook in enkele Hollywood- producties, zoals Dick Richards ‘Maart or Die’ (1977), waarin hij naast sterren speelde als Gene Hackman en Catherine Deneuve. Ook speelde hij de hoofdrol in de Amerikaanse productie ‘Mister Miljard‘ (1977) van Jonathan Kaplan.

Begin jaren tachtig kwam Terence’s wens om te regisseren uit en regisseerde hij zichzelf in de film ‘Don Camillo slaat door‘ (1984). In die film speelden ook Terence’s twee kinderen, Ross en Jess, in kleine rollen. De film is een remake van ‘The Little World of Don Camillo’ (1952) in een hedendaagse setting. In 1985 kwam de succesvolle samenwerking met Bud Spencer, voor een periode van 9 jaar, tot een einde met ‘Miami Supercops‘ van Bruno Corbucci.

Na vele solo films, waarvan sommige succesvol en andere minder succesvol bleken, volgde in 1994 de laatste samenwerking met Bud Spencer met de film ‘Troublemakers‘. De film werd geregisseerd door Terence en geschreven door zijn zoon Jess. Het was bedoeld als derde vervolg op ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘ en ‘De vier vuisten van de Duivel‘, maar vanwege een rechtenkwestie mochten de hoofdpersonages niet Trinity en Bambino heeten, en werden die namen veranderd in Travis en Moses. De film was geen succes, niet in thuisland Italië en ook niet in Duitsland waar het duo ongekend populair was, en nog steeds is. In Nederland werd die laatste film, om onduidelijke redenen, compleet genegeerd en verscheen niet in de bioscoop en zelfs niet op video.

In 1999 publiceert het populaire Amerikaanse tijdschrift Time een ranglijst van de ‘beroemdste Italiaanse acteurs ter wereld’. Bud Spencer neemt de eerste plaats in, gevolgd door Terence Hill als tweede.

In de jaren negentig raakte Terence in een lange periode van depressie, veroorzaakt door de dood van zijn op dat moment 16 jarige zoon Ross, met wie hij de films ‘Don Camillo slaat door‘ en ‘Renegade’ opnam. Ross kwam om het leven bij een tragisch verkeersongeval. Terence slaagde er uiteindelijk in uit zijn depressie te geraken en ging weer aan het werk in de televisieserie ‘Lucky Luke‘. Ook speelde hij in 1997 de hoofdrol in ‘Virtual Weapon‘, geregisseerd door Antonio Margheriti, een film die in thuisland Italië de bioscopen niet haalde.

Sinds 2000 speelt Terence de hoofdrol in de zeer succesvolle Italiaanse televisieserie ‘Don Matteo’ die inmiddels al meer dan tien seizoenen beslaat. Terence speelt de rol van een priester met een bijzondere onderzoeks intuïtie. Gedurende de jaren 2000 speelt hij in diverse televisiefilms, en speelt mee in een aantal afleveringen van de Italiaanse televisieserie ‘Un passo dal cielo’.

In 2018 keerde Terence terug naar het witte doek met ‘My name is Thomas’, een film die hij zelf schreef en regisseerde.