Wat kun je verwachten
Synopsis

Wilbur (Bud Spencer) en Matt (Terence Hill), twee werkelozen die elkaar bij toeval tegenkomen, beramen een overval op een supermarkt. Maar in plaats van een supermarkt wandelen ze tot hun stomme verbazing het lokale politiebureau binnen! Wilbur en Matt zien geen andere mogelijkheid dan zich aan te melden. Eenmaal in blauw uniform, krijgen ze het aan de stok met een straatbende, onder leiding van nep-Indiaan Geronimo. Ook komen ze een bende internationale drugshandelaren op het spoor.

Meer informatie

‘Twee door ’t dolle heen’ werd destijds, voornamelijk in thuisland Italië, een beetje beschouwd als de eerste comeback van het duo Spencer en Hill omdat tussen deze film en diens voorganger ‘De vier vuisten voor het geloof‘ een periode van drie jaar zat.

Na het grote succes van ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘ en ‘De vier vuisten van de duivel‘ en een aantal solo projecten met zowel Hill als Spencer keerde regisseur E.B. Clucher (echte naam Enzo Barboni) terug om een nieuwe film te maken met het illuster duo.

De briljante Amerikaanse acteur David Huddleston verschijnt hier voor het eerst aan de zijde van Bud Spencer en Terence Hill. Hij speelt op een onvergetelijke wijze hun meerdere Captain McBride. Vijf jaar later speelde hij een even geweldige rol als CIA baas Tiger in ‘De vier vuisten slaan op hol‘. Later speelde hij nog een keer samen met Hill in een aflevering van de televisie serie Lucky Luke.

Luciano Rossi speelt de rol van ‘Indiaan’ Geronimo. Hem zagen we al eerder in ‘Halleluja voor een paar vuisten‘ en ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘. Ook Ezio Marano, die hier de leider van de schurken in de kroeg waar Bud doofstom en Terence invalide speelt vertolkt, kennen we uit ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘.

De rol van Suzy Lee wordt vertolkt door de Nederlandse actrice Laura Gemser die internationaal doorbrak in een reeks Black Emanuelle-films in de jaren 70. Haar bekendste rol was die van de vluchtelinge Keo Sirisomphone in Michael Landons televisiefilm ‘Love is forever’ uit 1983.

‘Twee door ’t dolle heen’ bevat ook weer een heel peloton aan bekende boevenkoppen die we vaker in films van het tweetal terug zien keren. Zo is daar Luciano Catenacci die de rol van gangsterbaas Fred speelt. Zijn rechterhand wordt gespeeld door vaste schurk en stuntman Riccardo Pizzuti. Ook Giovanni Cianfriglia en Giancarlo Bastianoni zijn weer van de partij, die beide vele malen naast Spencer en/of Hill speelde.

In een interview in 2003 met het Italiaanse televisieprogramma ‘Stracult’ vertelde Bud Spencer dat terwijl hij en Hill een scène aan het opnemen waren met echte politieauto’s en echte politie uniformen, ze op de politieradio een bericht hoorde waarin werd gewaarschuwd voor twee nep-politieagenten die met een echte politieauto door Miami reden. Ze begrepen direct dat dat bericht over hen ging.

De Vlaamse titel is ‘Twee super-klabakken’.

Opname locaties

De film is de eerste in het Spencer / Hill-universum die werd opgenomen in Miami. Daarna volgden nog negen andere (solo) films en de 12-delige serie van Bud Spencer Extralarge die allemaal in Miami werden opgenomen. ‘Twee door ’t dolle heen’ werd echter niet geheel in Miami opgenomen. Het laatste gevecht werd opgenomen in een bowlinghal in Milaan. De scene waarin de twee heren dineren met twee prachtige dames is ook opgenomen in Italië. De opening scènes werden opgenomen in de haven van Miami, de grootste passagiershaven ter wereld en één van de grootste vrachthavens in de Verenigde Staten. Het gevecht met Geronimo en zijn trawanten werd opgenomen in het American football stadion Miami Orange Bowl. In 2008 werd het stadion gesloten en afgebroken.

Muziek

De soundtrack van de film is geschreven door de broers Guido en Maurizio De Angelis. Het is hun vijfde soundtrack voor een Spencer / Hill-film. In het jaar van uitgave van de film werd het titelnummer ‘Titoli di testa’ als b-kant van de single ‘Mare’ op vinyl uitgebracht onder de artiestennaam M. & G. Orchestra. Het nummer heeft de (Italiaanse) titel van de film. Een complete soundtrack is nooit verschenen.

In de scène bij het eettentje, waar Bud en Terence hun overval beramen, speelt eerst ‘Angels and beans’, de titelsong van ‘Blauwe bonen voor twee binken‘, en daarna ‘Why is everyone so mad’, de titelsong van ‘Charleston‘.

Succes en bezoekersaantallen

‘Twee door ’t dolle heen’ was de derde commercieel meest succesvolle bioscoopfilm van Nederland voor het jaar 1977 en trok 1.035.000 kijkers naar de bioscoop. Het was commercieel gezien de meest succesvolle film van het duo Spencer en Hill in Nederland (bron: NVBF jaarverslag 1977).

Dankzij het grote succes bleef de film lang in roulatie en kende een opleving in de zomer van 1980; In de top 20 voor de maand juli 1980 stond de film op nummer 9. (Op nummer 1 staat die maand ‘De sheriff ziet ze vliegen‘.). Een maand later staat de film op nummer 11 (bron: Vakblad ‘Film’ 5 september en 3 oktober 1980).

In Duitsland won de film in 1978 de ‘Goldene Leinwand’, samen met ‘King Kong’ en ‘The Towering Inferno’ (bron: Goldene-leinwand.de).

In Italië was de film de tweede commercieel meest succesvolle bioscoopfilm voor het Italiaanse filmseizoen 1976-77 (bron: Hitparadeitalia.it).

Recensies

Onderstaande recensies verschenen in 1977 in diverse Nederlandse dagbladen.

Cast & crew

 

Schrijvers

E.B. Clucher (verhaal en script)

Cast

Terence Hill Matt Kirby
Bud Spencer Wilbur Walsh
David Huddleston Capt. McBride
Luciano Catenacci Fred ‘Curly’ Cline
Ezio Marano Bloodsucker
Luciano Rossi Geronimo
Luigi Casellato Drugstore owner
Edy Biagetti Lieutenant Governor
Jill Flanter Countess Galina Kochilova
April Clough Angie Crawford
Riccardo Pizzuti Fred’s henchman
Giancarlo Bastianoni
Claudio Ruffini Thug
Roberto Messina
Rocco Lerro
Roberto Dell’Acqua (as Roberto Del Acqua)
Sergio Ukmar (as Giovanni Ukmar)
Duilio Olmi
Laura Gemser Susy Lee
Emilio Delle Piane Pierre, Fred’s waiter
Giovanni Cianfriglia
Fortunato Arena Bouncer at Bowling
Ottaviano Dell’Acqua Geronimo’ s Man
Omero Capanna Hitman (niet genoemd)
William Conroy Man (niet genoemd)
Alex Edlin Puncher in Football Stadium (niet genoemd)
Osiride Pevarello Circus Man (niet genoemd)
Pietro Torrisi Fred’s henchman (niet genoemd)

Producenten

Vittorio Galiano uitvoerend producent

Muziek

Guido De Angelis
Maurizio De Angelis

Cinematografie

Claudio Cirillo

Montage

Eugenio Alabiso

Set ontwerp

Enzo Bulgarelli

Kostuum ontwerp

Luciano Sagoni

Make-up afdeling

Fausto De Lisio kapper
Luciano Giustini visagist

Productiemanagement

Vittorio Galiano productieleider
Maurizio Pastrovich productiieleider
Marcello Torri productie supervisor

Second Unit of regie assistent

Victor Tourjansky regie assistent

Geluid

Nick Alexander nasynchronisatie bewerking
Angelo Amatulli boom operator
Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten
Bruno Zanoli geluid

Stunts

Jay Amor stuntman

Camera en apparatuur

Oddone Bernardini cameraman
Angelo Pennoni fotograaf
Maurizio Zampagni assistant cameraman

Kostuum en garderobe afdeling

Maria Russo naaister

Redactie

Marcello Cannone redactie assistent
Mario D’Ambrosio redactie assistent

Muziek afdeling

Dandylion componist: ‘Angel and Beans’
Bud Spencer componist: ‘Angel and Beans’ (onder zijn echte naam Carlo Pedersoli)

Script en continuïteit afdeling

Maria Luisa Rosen script supervisor

Overig

Lamberto Andreani productie secretaris
Achille Petroni administratie
Giorgio Ubaldi wapenmeester
Carlo Alighiero nasynchronisatie: Edy Biagetti (niet genoemd)
Ferruccio Amendola nasynchronisatie: David Huddleston (niet genoemd)
Luciano De Ambrosis nasynchronisatie: Riccardo Pizzuti (niet genoemd)
Sergio Fiorentini nasynchronisatie: Luciano Catenacci (niet genoemd)
Antonio Guidi nasynchronisatie: Claudio Ruffini (niet genoemd)
Pino Locchi nasynchronisatie: Terence Hill (niet genoemd)
Gianni Marzocchi nasynchronisatie: Emilio delle Piane (niet genoemd)
Glauco Onorato nasynchronisatie: Bud Spencer (niet genoemd)
Vinicio Sofia nasynchronisatie: Luigi Casellato/various (niet genoemd)
Alessandro Sperli nasynchronisatie: Aaron Heyman (niet genoemd)
Vittorio Stagni nasynchronisatie: Luciano Rossi (niet genoemd)
Serena Verdirosi nasynchronisatie: Laura Gemser (niet genoemd)

Video & Photo

2 videos 12 photos