Wat kun je verwachten
Synopsis

Het verhaal speelt zich af in Miami. De stad gaat gebukt onder het gokimperium van de Griek Paragoulis. Luitenant Johnny Firpo (Terence Hill) krijgt de opdracht om de criminele organisatie op te rollen. Hij vraagt de voormalig professioneel gokker Charlie Firpo (Bud Spencer) om hulp, maar deze weigert. Dan vertelt Johnny dat ze halfbroers zijn en hun ‘blinde’ vader 100.000 dollar nodig heeft voor een oogoperatie. Dat is reden genoeg voor Charlie om Johnny te helpen en samen begeven ze zich in het gokcircuit.

Meer informatie

‘Even en oneven’ is de elfde gezamenlijke film van het duo Bud Spencer en Terence Hill (‘Hannibal‘ buiten beschouwing gelaten). De originele Italiaanse titel van de film is Pari e dispari’, wat letterlijk even en oneven betekent. Dat is een toespeling op het plot van de film dat voornamelijk over gokken gaat, maar het beschrijft ook heel goed het contrast tussen het duo Spencer en Hill.

Spaghetti-western veteraan Sergio Corbucci regisseerde de film. Hij heeft zelf ook een kleine gastrol als commentator bij de autorace. In 1963 speelde Terence Hill al eens onder zijn eigen naam Mario Girotti in een film van Corbucci: ‘The shortest day’. Later zou Corbucci nog ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘ maken met het duo en ‘Supersmeris‘ met alleen Terence Hill.

De film ging 21 december 1978 in Nederland in premiere in dertig bioscopen.

In de film is een foto van Bud Spencer te zien zonder baard. Deze foto is uit 1967 en is een promotiefoto uit de film ‘Beyond the Law’ uit 1968 waarin Bud mijneigenaar James Cooper speelt.

‘Even en oneven’ bevat weer een heel peloton aan bekende boevenkoppen die we vaker in films van het tweetal terug zien keren. Zo is daar Luciano Catenacci die de rol van gangster Paragoulis the Greek speelt. Zijn rechterhand wordt gespeeld door Sal Borgese, die acht keer naast Bud Spencer en Terence Hill te zien was. Vaste schurk en stuntman Riccardo Pizzuti speelt weer mee, en ook Giovanni Cianfriglia en Sergio Smacchi zijn weer van de partij, die beide in meer dan 15 films naast Spencer en/of Hill te zien waren. En dan is daar nog Giancarlo Bastianoni, die in meer dan 25 films naast Spencer of Hill speelde.

Bud Spencer’s zoon Giuseppe Pedersoli heeft in de film een kleine rol als marineofficier. Hij speelde vaker kleine, vaak niet genoemde rollen naast zijn vader in onder andere ‘De Sheriff maakt zich kwaad‘, Bud deelt doffe dreunen uit‘ en ‘Big Bomber‘.

Woody Woodbury speelt Admiraal O’Connor. Hij speelde al eerder naast Spencer en Hill in ‘De vier vuisten slaan op hol‘ en alleen naast Hill in ‘Supersmeris‘.

Het squash achtige balspel dat in de film gespeeld wordt heet Pelota, in andere landen beter bekend als Jai Alai, en was destijds een zeer populaire sport in Florida. De sport wordt veel gespeeld in Spanje, Zuidwest-Frankrijk en Latijns-Amerikaanse landen. In de film neemt Charlie Firpo, gespeeld door Bud Spencer, de plaats in van de verouderde ster Jamón Serrano. De tegenstanders van Bud in de film waren tijdens de opnames allemaal actieve Pelota-spelers.

De truck waarin Bud Spencer de dolfijnen vervoert, is een Kenworth W900A.

Opname locaties

De film werd opgenomen, en speelt zich af in, Miami, Florida, USA. Andere Vier Vuisten films die daar zijn opgenomen zijn onder andere ‘Twee door ’t dolle heen’, ‘De vier vuisten slaan op hol’ en ‘Miami Supercops‘.

Muziek

De soundtrack van de film is geschreven door de broers Guido en Maurizio De Angelis. Het is hun zesde soundtrack voor een Spencer / Hill-film, en ook de laatste voor een gezamenlijke film. Vanaf dat moment schreven ze alleen nog maar muziek voor de solofilms van Bud Spencer. In 2009 componeerde Maurizio nog de muziek voor Terence Hill’s ‘Doc West’.

De soundtrack is nog steeds niet volledig uitgebracht. Wel zijn er zes nummers uit de film los verschenen. In 1979 werd het titelnummer ‘Brotherly Love’, gezongen door Gulliver, uitgebracht als single in Frankrijk en Duitsland. Het nummer ‘Switch’ dat op de b-kant staat is ook te horen in de film tijdens de scène in de bar wanneer Hill het personage gespeeld door Kim McKay voor het eerst ontmoet.

Het nummer ‘The man on the boat’ dat tijdens het pokeren te horen is werd in 1978 op single uitgebracht in Duitsland, met op de a-kant het nummer ‘Miss Robot’, dat te horen is in de scène waarin Bud zijn dolfijnen in de vrachtwagen voert.

Tijdens de scène met het ijscowagentje is het titelnummer ‘White, yellow and black’ uit de film ‘Shoot first… ask questions later’ uit 1975, ook geregisseerd door Sergio Corbucci, te horen. Tijdens de scène waarin Bud tekeer gaat in het restaurant is het nummer ‘Angels and beans’ te horen, het titelnummer van ‘Blauwe bonen voor twee binken‘.Ook in ‘Twee door ’t dolle heen‘ is deze titelsong te horen.

 

Succes en bezoekersaantallen

&cc_lang_pref=en&cc=1
‘Even en oneven’ was de derde commercieel meest succesvolste bioscoopfilm over het jaar 1979 en trok 833.000 Nederlandse bezoekers naar de bioscoop. Op de achttiende plaats staat datzelfde jaar nog een film van het door ons geliefde duo: ‘Pas op, of we slaan erop‘, die dat weer een opleving beleefde. En op positie zestien komen we ‘They called him Bulldozer‘ tegen. We kunnen dus wel stellen dat Bud en Terence de Nederlandse bioscopen domineerden in het jaar 1979! (bron: NVBF jaarverslag 1979).

In Duitsland won de film in 1979 de ‘Goldene Leinwand’, samen met ‘Superman’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’. Uiteindelijk trok de film daar 5,24 miljoen kijkers naar de bioscoop (bron: Goldene-leinwand.de).

In Italië was de film de vierde commercieel meest succesvolle bioscoopfilm voor het Italiaanse filmseizoen 1978-79 (bron: Hitparadeitalia.it).

Recensies

Onderstaande recensies verschenen eind 1978 in diverse Nederlandse dagbladen.

Cast & crew

Schrijvers

Mario Amendola (verhaal)
Bruno Corbucci (verhaal)
Bruno Corbucci (schrijver)
Mario Amendola (schrijver)
Sabatino Ciuffini (schrijver)
Sergio Corbucci (schrijver)

Cast

Terence Hill Johnny Firpo
Bud Spencer Charlie Firpo
Luciano Catenacci Paragoulis the Greek
Marisa Laurito Sister Susanna
Kim McKay Pupa
Sal Borgese Nynfus
Jerry Lester Mike
Woody Woodbury Admiral O’Connor
Carlo Reali Marine Officer
Riccardo Pizzuti Mancino
Giancarlo Bastianoni Verdone
Vincenzo Maggio Tappo
Giovanni Cianfriglia Gangster bij auto race
Claudio Ruffini Pinky
Sergio Smacchi Smilzo
Salvatore Basile Gangster met sigaar
Antonio Verzura
Jack McDermott Lt. o’connor
Massimo Ciprari Man in zwembad Billard Pub (niet genoemd)
Bobby Gale Pedro (niet genoemd)
Giuseppe Pedersoli Naval officer (niet genoemd)
Mimmo Poli Winkeleigenaar (niet genoemd)

Producenten

Vittorio Galiano producent

Musiek

Guido De Angelis
Maurizio De Angelis

Cinematografie

Luigi Kuveiller

Montage

Eugenio Alabiso
Amedeo Salfa

Casting

Beverly McDermott

Set ontwerp

Marco Dentici

Kostuum ontwerp

Franco Carretti

Make-up afdeling

Luciano Giustini hoofd visagist
Giancarlo Marin hoofd kapper

Productiemanagement

Vittorio Galiano productieleider
Maurizio Pastrovich productieleider

Second Unit of regie assistent

Amanzio Todini regie assistent

Geluid

Nick Alexander nasynchronisatie montage
Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten
Romano Checcacci mixage
Maurizio Merli boom operator
Bruno Zanoli geluid

Camera en apparatuur

Antonio Annunziata assistant cameraman
Renato Palmieri assistant cameraman
Angelo Pennoni fotograaf
Ermanno Serto fotograaf
Ubaldo Terzano cameraman
Gaetano Valle cameraman

Kostuum en garderobe afdeling

Sartoria Russo garderobe

Redactie

Nadia Boggian redactie assistent
Teresa Negozio redactie assistent

Afdeling Script en Continuïteit

Patrizia Zulini script supervisor

Overig

Lamberto Andreani productie secretaris
Bruno Bizzoni productie secretaris
Achille Petroni administratie
Giorgio Ubaldi wapenmeester
Ferruccio Amendola nasynchronisatie: Sal Borgese (niet genoemd)
Miranda Bonansea nasynchronisatie: Kim McKay (niet genoemd)
Luciano De Ambrosis nasynchronisatie: Sergio Smacchi (niet genoemd)
Manlio De Angelis nasynchronisatie: Claudio Ruffini (niet genoemd)
Sergio Fiorentini nasynchronisatie: Luciano Catenacci (niet genoemd)
Michele Gammino nasynchronisatie: Riccardo Pizzuto (niet genoemd)
Flaminia Jandolo nasynchronisatie: Marisa Laurito (niet genoemd)
Pino Locchi nasynchronisatie: Terence Hill (niet genoemd)
Renato Mori nasynchronisatie (niet genoemd)
Glauco Onorato nasynchronisatie: Bud Spencer (niet genoemd)
Michael Parkhurst equipment supplier (niet genoemd) / technical advisor (niet genoemd)
Stefano Sibaldi nasynchronisatie: Jerry Lester (niet genoemd)
Alessandro Sperli nasynchronisatie: Woody Woodbury (niet genoemd)

Fysieke media

Video & Photo

5 videos 16 photos