Wat kun je verwachten
Synopsis

Een opwindend avonturenverhaal over de escapades van Plata (Terence Hill) en Salud (Bud Spencer), twee ruwe bonken  die zowat alles doen voor een paar centen. Voor hun beroep vliegen ze gammele vliegtuigjes over de onvoorspelbare oerwouden rond de Amazone. In die hoedanigheid worden ze ingehuurd om een vliegtuig in de jungle te laten neerstorten, zodat de eigenaar het verzekeringsgeld kan opstrijken. Dat plan wordt echter in de war gestuurd als het vliegtuigje daadwerkelijk neerstort, waardoor Plato en Salud midden in een kolonie hebzuchtige en gevaarlijke smaragd-mijnwerkers belanden…

Meer informatie

Met ‘De vier vuisten de lucht in’ bewees het duo Spencer en Hill ook buiten het western genre succesvol te zijn. De film was de vierde en laatste samenwerking met regisseur Giuseppe Colizzi na De duivel kent geen genade, Ace High en Boot Hill.

De Duitse première van de film vond plaats op 7 maart 1973, in aanwezigheid van Bud Spencer en Terence Hill zelf in bioscoop Lichtburg in Essen.

Stuntman Riccardo Pizzuti, die in meer dan 10 films met het duo samen speelt, is ook hier weer te zien als één van de schurken genaamd Naso.

Voor Reinhard Kolldehoff, die Mr. Ears speelt, was dit zijn tweede rol naast Bud Spencer. Hij was eerder naast Spencer te zien in ‘Geen hallelujah voor 3 duivels‘ en later nogmaals in ‘They called him Bulldozer‘.

De oorspronkelijke Italiaanse versie had een speelduur van ongeveer 120 minuten. De meeste video-releases werden kort geknipt tot ongeveer 90 minuten, waarbij de knips ogenschijnlijk willekeurig werden gemaakt, wat een bijna onbegrijpelijke film opleverde. De Duitse versie van de film is ongeveer 11 minuten langer dan de Italiaanse en internationale versies. Toch bevat de originele Italiaanse versie scènes die niet in de Duitse versie zijn te zien. De Zweedse en Scandinavische versies zijn ongeveer nog 4 minuten korter dan de internationale versie. Enkele vechtscènes zijn ingekort of verwijderd. Ook een messengevecht werd uit de film geknipt.

Bud Spencer vloog tijdens de opnames zonder toestemming en zonder enige vliegervaring een rondje met de dubbeldekker en overleefde dit met veel geluk na een noodlanding nog maar net. Bud’s passie voor vliegen was daarmee gewekt en kort daarna behaalde hij zijn vliegbrevet.

Bud en Terence vliegen tijdens de film met zeven verschillende vliegtuigen. Het vliegtuig in het begin is een Douglas DC-3. Het vliegtuig dat neerstort in de jungle is een Consolidated PBY-6A Catalina. Augustuso brengt de twee brokkenpiloten terug naar de stad met een Cessna 150. Daar restaureren ze hun eigen vliegtuig, een Boeing-Stearman PT-17 Model 75. Later vliegt Bud met de gewonde jongen in een De Havilland Canada DHC-2 Beaver Mk.1. Nadat hun vliegtuig is vernietigd, vliegen ze met Matto terug naar de stad in een Hawker Siddeley HS. 748 van Mr. Ears. Daarna vliegt Plata met een Cessna 150A om te ontsnappen.

Opname locaties

De film is opgenomen in Colombia, in de steden Cartagena, Barranquilla en Santa Marta. Enkele van de vlieg scènes zijn gemaakt in Bogota en het omliggende gebied. Het duo zou korte tijd later terugkeren naar Colombia voor het opnemen van ‘De vier vuisten voor het geloof.

Muziek

De muziek voor de film is geschreven door Guido en Maurizio De Angelis. Dit was de derde keer dat ze de muziek voor een Vier Vuisten film maakten, na De Vier Vuisten van de duivel en Man of the East. Voor de eerste keer in hun carrière zongen ze zelf het titelnummer in. Ze hadden de opdracht gekregen om een ​​Engelstalig titelnummer te schrijven, wat ‘Flying through the Air’ werd. De broers zochten tevergeefs naar een Engelse band om het lied in te zingen, en toen dat niet lukte zongen ze het liedje zelf in. De single werd uitgebracht onder hun nieuwe artiestennaam ‘Oliver Onions’. Bud Spencer is de co-auteur van het titelnummer.

Naast de single werd in 1973 een LP uitgebracht met de volledige soundtrack van de film. In 2012 werd de soundtrack voor het eerst op CD uitgebracht in Italië door Beat Records. Deze cd heeft 10 extra nummers.

Succes en bezoekersaantallen

‘De vier vuisten de lucht in’ was de zevende commercieel meest succesvolle bioscoop film over het jaar 1973 en trok 473.000 bezoekers naar de bioscoop. (bron: NVBF jaarverslag 1973). In Duitsland ontving de film de ‘Goldene Leinwand’ voor meer dan drie miljoen bioscoopbezoekers. Dat aantal zou later nog oplopen naar 6,5 ​​miljoen Duitse bioscoopbezoekers (bron: Goldene-leinwand.de). In 1980 zou ‘De vier vuisten op safari‘ dezelfde eer ten deel vallen.

Recensies

Onderstaande recensies verschenen in 1973 in diverse dagbladen.

 

Cast & crew

Schrijvers

Giuseppe Colizzi (script)
Barbara Alberti (script)
Amedeo Pagani (script)
Gene Luotto (Engelse dialogen)

Cast

Terence Hill Plata
Bud Spencer Salud
Reinhard Kolldehoff Mr. Ears
Carlos Muñoz Piloot
Riccardo Pizzuti Naso
Marcello Verziera Puncher
Sergio Bruzzichini
Cyril Cusack Matto
Alexer Allerson Saluds broer
Ferdino Murolo Man in jungle, op zoek naar bier
Michel Antoine Daveira
Antoine Saint-John bendelid Mr. Ears
Raffaele Mottola man met snor overziet luchtruim (niet genoemd)

Producenten

Roberto Palaggi uitvoerend producer
Italo Zingarelli producer

Musiek

Guido De Angelis
Maurizio De Angelis

Cinematografie

Marcello Masciocchi

Montage

Antonio Siciliano

Set ontwerp

Piero Poletto

Kostuumontwerp

Piero Poletto

Make-up afdeling

Fausto De Lisio kapper
Luciano Giustini visagist

Productiemanagement

Ennio Di Meo productie leider
Ezio Palaggi productie leider

Second Unit of regie assistent

Diamante Luling Buschetti regie assistent

Geluid

Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten
Franco Groppioni geluidstechnicus
Gene Luotto post-synchronisatie

Camera  en apparatuur

Massimo Carlini assistant cameraman
Igino Fiorentini assistant cameraman
Mario Sabatelli fotograaf
Antonio Schiavo Lena cameraman
Claudio Tondi assistant cameraman
Maurizio Zampagni assistant cameraman

Kostuum garderobe afdeling

Massimo Lentini garderobe
Anna Onori naaister

Redactie

Giuliano Corso redactie assistant
Lucia Melis redactie assistant

Muziek afdeling

Susan Duncan Smith componist: ‘Flying Through the Air’
Gianfranco Plenizio orkestleider
Bud Spencer componist: ‘Flying Through the Air’ (als Carlo Pedersoli)

Overig

Gianfranco Bellini nasynchronisatie: Riccardo Pizzuti (niet genoemd)
Michele Gammino nasynchronisatie: Michel Antoine (niet genoemd)
Adolfo Geri nasynchronisatie: René Kolldehoff (niet genoemd)
Pino Locchi nasynchronisatie: Terence Hill (niet genoemd)
y Luotto nasynchronisatie (US version) (niet genoemd)
Gene Luotto nasynchronisatie: Carlos Muñoz (Engelse versie) (niet genoemd)
Edward Mannix nasynchronisatie: Cyril Cusack (Engelse versie) (niet genoemd)
Richard McNamara nasynchronisatie: Bud Spencer (Engelse versie) (niet genoemd)
Glauco Onorato nasynchronisatie: Bud Spencer (niet genoemd)
Carlo Romano nasynchronisatie: Cyril Cusack (niet genoemd)
Ted Rusoff nasynchronisatie (Engelse versie) (niet genoemd)
Marc Smith nasynchronisatie: Riccardo Pizzuti (Engelse versie) (niet genoemd)
Robert Spafford nasynchronisatie: Reinhard Kolldehoff (Engelse versie) (niet genoemd)

Video & Photo

14 photos