Wat kun je verwachten
Synopsis

Bud Graziano (Bud Spencer) is een voormalig bokskampioen en een kapitein zonder schip. Op zoek naar een nieuwe baan komt hij de excentrieke bokspromoter Jerry (Jerry Calà) tegen die hij redt van een aftuiging. Door deze ontmoeting komt hij zijn oude vijand Rosco Dunn tegen, een leger sergeant verwikkeld in allerlei louche praktijken. En Rosco heeft nog een appeltje met hem te schillen.

Meer informatie

‘Big Bomber’ werd geregisseerd door Michele Lupo, het is de laatste in een serie van vijf films waarin hij Bud Spencer regisseerde. De eerste vier zijn ‘They called him Bulldozer‘, ‘De sheriff ziet ze vliegen‘, ‘De sheriff maakt zich kwaad‘ en ‘Buddy goes West‘. Het is ook de laatste film die Lupo regisseerde.

Het scenario is geschreven door Francesco Scardamaglia en Marcello Fondato. Tussen 1974  en 1982 schreef dit duo scenario’s voor maar liefst zes Vier Vuisten-films. In volgorde van productie zijn dit: ‘Pas op, of we slaan erop!‘, ‘Charleston‘, ‘They called him Bulldozer‘, ‘De sheriff ziet ze vliegen‘, ‘De sheriff maakt zich kwaad‘ en ‘Big Bomber’.

Het verhaal van deze film heeft sterke overeenkomsten met het verhaal van ‘They called him Bulldozer‘. Zo speelt Bud Spencer opnieuw een sportlegende die zijn sport verbitterd de rug heeft toegekeerd, om er als trainer weer in terug te keren. Het verhaal speelt zich af in de regio Toscane, en er is wrijving tussen Italianen en Amerikaanse soldaten, die zijn climax vind in een sportwedstrijd.

Voor de rol van Rosco Dunn werd een echte bokser ingehuurd, de Zuid-Afrikaanse zwaargewicht Kallie Knoetze, die in 1981 met pensioen was gegaan.

Piero Trombetta is te zien in een bijrol. Hij speelde totaal in twee films, de eerste was ‘Buddy goes West‘, waarin hij op op 67-jarige leeftijd zijn acteerdebuut maakte, ook naast Spencer. Trombetta is een Italiaanse muzikant en componist en had in Italië de bijnaam ‘koning van de Tango’.

Vaste schurken Giovanni Cianfriglia en Sergio Smacchi zijn weer van de partij, die beide in meer dan 15 films naast Spencer en/of Hill te zien waren. Ook Giancarlo Bastianoni speelt weer mee, die in meer dan 25 films naast Spencer en/of Hill Speelde.

Bud Spencer’s zoon Giuseppe Pedersoli speelt één van de soldaten van Rosco Dunn.

Eén van de bargasten wordt gespeeld door Nello Pazzafini. Hij speelde in 1959 ook al in de eerste gezamenlijke film van Spencer en Hill, ‘Hannibal‘. Ook was hij naast Spencer en Hill te zien als gangster baas Tango in ‘De vier vuisten in het kwadraat‘. Naast Spencer was hij onder andere te zien in ‘Banana Joe‘, ‘Zij noemden hem Platvoet‘ en ‘They called him bulldozer‘.

Limburgsch Dagblad
03-12-1982

Tweehonderd lezers van het Limburgsch Dagblad konden naar een speciale voorvertoning van de film op 11 december 1982 om 10:30 uur in het H-theater in Heerlen. Daarvoor moest een briefkaart worden opgestuurd en de eerste honderd inzenders kregen twee kaartjes. Volgens de uitgave van 7 december 1982 van eerder genoemd dagblad was de actie een groot succes en ontving de redactie “stapels kaarten en briefjes”.

De film ging 16 december 1982 landelijk in première in de Nederlandse bioscopen.

Opname locaties

De film is voornamelijk opgenomen in de Italiaanse steden Marina di Pisa, Tirrenia, Pisa en Livorno. De laatste bokswedstrijd tussen Bud en Rosco vindt plaats in ijshockeybaan Palasport gelegen in de gemeente Forte dei Marmi.

De scenes aan de kust werden opgenomen in Versilia, het kustgebied langs de Ligurische Zee in het noordwesten van Toscane.

Een hoop locaties werden eerder gebruikt in ‘They called him Bulldozer‘.

Muziek

De muziek voor de film werd geschreven door Spencer/Hill veteranen Guido en Maurizio De Angelis. De titelsong ‘Fantasy’ werd onder hun artiestennaam Oliver Onions in 1982 in Duitsland en Frankrijk uitgebracht als single. Een complete soundtrack kwam pas in 2019 uit in Italië als een gelimiteerde speciale uitgave op vinyl en CD.

Succes en bezoekersaantallen

‘Big Bomber’ was de dertiende commercieel meest succesvolle film voor de maand december van 1982. In de maand januari van 1983 steeg de film naar de achtste plaats en zakte naar de achttiende plaats in februari van 1982, voordat hij uit de top 20 verdween (Bron: Vakblad ‘Film’ edities januari, februari en maart 1983).

In Italië was de film de commercieel zestigste meest succesvolle film over het Italiaanse filmseizoen 1982-1983 (bron: Hitparadeitalia.it).

Recensies

Onderstaande korte besprekingen verschenen eind 1982 in diverse Nederlandse dagbladen.

Cast & crew

Schrijvers
Marcello Fondato (verhaal & script)
Francesco Scardamaglia (verhaal & script)
Cast 
Bud Spencer Bud Graziano
Jerry Calà Jerry
Stefano Mingardo Giorgio Desideri (Giorgione)
Kallie Knoetze Rosco Dunn
Gegia Susanna
Valeria Cavalli Claudia
Ferdinando Murolo Krupp
Nando Paone Ossario
Bobby Rhodes Newman
Rik Battaglia
Angela Campanella
Francesco D’Adda
Piero Del Papa
Vincenzo Maggio Referee
Maurizio Tori
Piero Trombetta
Giorgio Vignali
Salvatore Basile Spectator in the meetings (niet genoemd)
Giancarlo Bastianoni Thug (niet genoemd)
Angelo Boscariol Man in Restaurant (niet genoemd)
Omero Capanna Marine (niet genoemd)
Giovanni Cianfriglia Thug (niet genoemd)
Sasha D’Arc American Boxer (niet genoemd)
Arnaldo Dell’Acqua Thug (niet genoemd)
Ottaviano Dell’Acqua Thug (niet genoemd)
Pietro Fornaciari Spectator (niet genoemd)
Paolo Gozlino Captain (niet genoemd)
Mario Mattioli Cronista (niet genoemd)
Benito Pacifico Thug (niet genoemd)
Nello Pazzafini Bar’s Client (niet genoemd)
Giuseppe Pedersoli Soldier from Rosco Dunn (niet genoemd)
Osiride Pevarello Cook (niet genoemd)
Mimmo Poli Cook (niet genoemd)
Sergio Smacchi Marine (niet genoemd)
Pietro Torrisi Thug (niet genoemd)
Clemente Ukmar Thug (niet genoemd)

Producenten

Elio Scardamaglia producent
Francesco Scardamaglia associate producer

Muziek

Guido De Angelis
Maurizio De Angelis

Cinematografie

Giorgio Di Battista

Montage

Eugenio Alabiso

Art Direction

Walter Patriarca

Set Decoration

Osvaldo Desideri

Kostuum ontwerp

Luciano Sagoni

Make-up afdeling

Giancarlo De Leonardis kapper

Productiemanagement

Lucio Bompani productieleider

Geluid

Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten
Antonio Catalano geluid restoratie: Italiaans

Stunts

Claudio Pacifico stunt vechter

Overig

Massimo Giuliani asynchronisatie: Stefano Mignardi (niet genoemd)
Pino Locchi asynchronisatie: Kallie Knoetze (niet genoemd)
Glauco Onorato asynchronisatie: Bud Spencer (niet genoemd)
Emanuela Rossi asynchronisatie: Valeria Cavalli (niet genoemd)
Piero Tiberi asynchronisatie: additional voices (niet genoemd)

Fysieke media

Video & Photo

10 photos