Wat kun je verwachten
Synopsis

Terence Hil speelt agent Dave Speed, die na een nucleaire explosie in aanraking komt met rood plutoniumstof en daarna superkrachten bezit. Dave vangt kogels met zijn tanden, ziet de toekomst en lijkt onschendbaar. Pas halverwege de film ontdekken we dat de superkrachten wegvallen als Dave iets roods ziet. Dat zorgt ervoor dat de supersmeris, beroofd van zijn krachten, kan worden opgepakt, omdat hij wordt verdacht van moord. Hij krijgt zelfs de doodstraf. Na vier mislukte executie pogingen ontsnapt Dave en gaat hij proberen zijn naam te zuiveren.

Meer informatie

‘Supersmeris’ ging 26 februari 1981 onder die titel in Nederland in premiere in 20 bioscopen. Later verscheen de film onder de titel ‘Supersnooper’ op video. De Vlaamse titel is ‘Een rare klabak’.

Veel Spencer en Hill films werden beïnvloed door de trend van de tijd. ‘Supersmeris’ was niet anders en het was het antwoord op het grote succes van de eerste Superman-bewerking met Christopher Reeve, waarna een hele reeks superheldenfilms werden gemaakt. Er is zelfs een directe verwijzing naar ‘Superman’ in de scène waarin Dave een Superman-strip leest. De strip in kwestie is uitgave 313 uit de originele serie van DC Comics uit april 1977.

Ondanks dat er feitelijk maar één kort vuistgevecht plaats vindt in het midden van de film heeft deze film wel helemaal de sfeer en look van een typische Vier Vuisten film. Dat is ongetwijfeld te wijten aan regisseur Sergio Corbucci, hij regisseerde Spencer en Hill vaker in ‘Even en oneven‘ en ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘.

Terence Hill speelde naast Bud Spencer vaker een politieagent in ‘Twee door ’t dolle heen‘ en  ‘Miami Supercops‘. Die laatste heeft dezelfde setting (Miami, Florida) als deze film.

De film bevat veel bekende gezichten uit andere Spencer en/of Hill films. Eén van de schurken wordt gespeeld door Sal Borgese die ook te zien was in ‘Even en oneven‘, ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘, Amen broeder, amen‘, ‘Man of the East‘, Don Camillo slaat door‘ en ‘De Duivel hale je‘.

Eén van de andere schurken wordt gespeeld door Claudio Ruffini, die ook in meer dan 10 andere films naast Spencer en/of Hill speelde. Ook Spencer/Hill veteraan Sergio Smacchi speelt een schurk in de film; Hij was in meer dan 15 films naast Spencer en/of Hill te zien.

Woody Woodbury speelt een NASA majoor. Hij speelde al eerder naast Spencer en Hill in ‘De vier vuisten slaan op hol‘ en ‘Even en oneven‘.

Silvius, de zwerver die Dave twee keer uit een gebouw ziet springen wordt gespeeld door Herb Goldstein, die ook te zien was in ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘ en ‘Miami Supercops‘.

De zwaarlijvige Buffy Dee verschijnt in deze film voor het eerst in een Spencer en/of Hill film in de niet genoemde rol van ticketverkoper op de kermis. Hij speelde ook naast Spencer en Hill in ‘Miami Supercops‘, ‘De vier vuisten slaan op hol‘ en alleen met Spencer in ‘Aladdin‘ en de TV-film ‘Extralarge: Diamonds‘.

De gangster Torpedo wordt gespeeld door de toen 70-jarige Amerikaanse acteur Marc Lawrence, die zijn carrière in 1932 begon en die tot zijn dood in meer dan 200 films en tv-series speelde. Vanwege zijn opvallende, met littekens bedekte gezicht speelde hij vaak de rol van schurk. Hij speelde ook de slechterik in de allereerste film van Terence Hill, ‘Vacation with a Gangster’ uit 1952 met een toen 12-jarige Hill. Hij was ook naast Bud Spencer te zien in ‘Bud deelt doffe dreunen uit‘.

Dave’s partner Sgt. Willy Dunlop wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Ernest Borgnine wiens carrière meer dan zes decennia besloeg. Hij stond bekend om zijn norse maar kalme stem en gapende grijns.

Opname locaties

De film werd opgenomen in Miami, Florida in de Verenigde Staten, onder andere bij de Miami Seaplane Base haven. Andere films die in Miami werden opgenomen zijn onder andere ‘Aladdin‘, ‘Miami Supercops‘, ‘Twee door ’t dolle heen‘, en ‘Even en oneven‘.

Muziek

Michelangelo La Bionda componeerde de soundtrack voor de film. Hij was ook verantwoordelijk voor de soundtracks voor ‘Miami Supercops‘, ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘, Bud deelt doffe dreunen uit‘ en ‘Virtual Weapon‘, waarbij hij soms werd bijgestaan door zijn broer Carmelo.

Het titelnummer ‘Super Snooper’ wordt gezongen door de band The Oceans’, die later ook ‘Movin ‘Cruisin’ zongen, het titelnummer van ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘. De band, die later ook bekend werd onder de naam ‘The Fantastic Oceans’, bestond uit de Zambiaanse zangeres Anna Mwale, de Amerikaanse Liz Humphrey, de Zuid-Afrikaanse Ewald Warning en de Duitse zanger en drummer Peter Bischof.

De soundtrack van de film werd in 1980 door Bellaphon op LP uitgebracht. Van het titelnummer verscheen een single en een maxi-single. Op de LP staat het titelnummer in de 6:09 minuten langere verie.

In de scene waar Dave ​​op zoek is naar Silvius, is het nummer ‘Café’ te horen op de achtergrond. Dit liedje was ook te horen in ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘, als de piraat muziek op zijn koptelefoon luisterd. Het nummer ontbreekt echter op beide soundtracks van de films. Het nummer werd in 1978 afzonderlijk uitgebracht op de gelijknamige LP onder een andere artiestennaam van de La Bionda broers: ‘D.D. Sound’.

Succes en bezoekersaantallen

‘Supersmeris’ was de dertiende commercieel meest succesvolle bioscoopfilm over het jaar 1981 (bron: NVBF jaarverslag 1981). Opmerkelijk detail: ‘De vier vuisten hebben de tropenkolder‘ staat twee plaatsen lager op de vijftiende plaats.

Recensies

Onderstaande recensies verschenen in 1981 in de Nederlandse dagbladen.

Cast & crew

Schrijvers

Sergio Corbucci
Sabatino Ciuffini

Cast

Terence Hil Politieman Dave Speed
Ernest Borgnine Sgt. Willy Dunlop
Joanne Dru Rosy Labouche
Marc Lawrence Torpedo
Julie Gordon Evelyn Dunlop
Lee Sandman McEnroy
Sal Borgese Paradise Alley
Woody Woodbury NASA Major
Dow Stout
Herb Goldstein Silvius
Sergio Smacchi Slot Machine
Don Sebastian Dingo
Claudio Ruffini Tragedy Row
Jack McDermott
Charles D. Thomas
Charles Buie
Bobby Gale
Ben Taylor
Florance McGee
Harold Bergman Priester (niet genoemd)
Buffy Dee Ticket verkoper op kermis (niet genoemd)
Linda Roberts Fotograaf (niet genoemd)
Clarence Thomas Getuige (niet genoemd)
Julian Voloshin Oude man in boot (niet genoemd)

Producenten

Vittorio Galiano producent
Josi W. Konski producent

Muziek

Michelangelo La Bionda

Cinematografie

Silvano Ippoliti

Montage

Eugenio Alabiso

Set ontwerp

Marco Dentici

Kostuum ontwerp

Franco Carretti

Make-up afdeling

Maurizio Giustini visagist
Armenio Marroni kapper

Productiemanagement

Josi W. Konski productieleider
Maurizio Pastrovich productieleider

Second Unit of regie assistent

Babu Subramaniam ‘T.R.’ regie assistent

Art Department

Armando Vincenti rekwisieten

Geluid

Nick Alexander geluidsbewerking
Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten
Roberto Petrozzi mixage

Speciale Effecten

Dino Galiano speciale effecten
Marc Mercury speciale effecten coordinator

Stunts

Jay Amor stunts

Camera en apparatuur

Antonio Annunziata assistant cameraman
Ettore Corso assistant cameraman
Enrico Sasso cameraman
Ermanno Serto fotograaf
Gaetano Valle cameraman

Script en continuïteit afdeling

Maria Luisa Rosen continuïteit

Overig

Robert Brodie Booth regisseur dialogen
Jerry Ross choreograaf
Carlo Alighiero nasynchronisatie: Sergio Smacchi (niet genoemd)
Gianfranco Bellini nasynchronisatie: Herb Goldstein (niet genoemd)
Rosetta Calavetta nasynchronisatie: Joanne Dru (niet genoemd)
Manlio De Angelis nasynchronisatie: Claudio Ruffini (niet genoemd)
Arturo Dominici nasynchronisatie: Dan Fitzgerald (niet genoemd)
Sergio Fiorentini nasynchronisatie: Marc Lawrence (niet genoemd)
Pino Locchi nasynchronisatie: Terence Hill (niet genoemd)
Mario Lombardini nasynchronisatie: Harold Bergman (niet genoemd)
Renato Mori nasynchronisatie: Lee Sandman (niet genoemd)
Gigi Reder nasynchronisatie: Sal Borgese (niet genoemd)
Emanuela Rossi nasynchronisatie: Julie Gordon (niet genoemd)
Vinicio Sofia nasynchronisatie: Buffy Dee (niet genoemd)
Alessandro Sperli nasynchronisatie: Ernest Borgnine (niet genoemd)
Vittorio Stagni nasynchronisatie (niet genoemd)

Video & Photo

5 videos 15 photos