Wat kun je verwachten
Synopsis

Bananenhandelaar Banana Joe (Bud Spencer) is een kinderrijke vader in een Zuid-Amerikaanse republiek, die in zijn levensonderhoud voorziet door het transport van bananen per boot. Daar heeft hij geen vergunning voor en bovendien willen gangsters op zijn oogst gebied een banaan verwerkende fabriek gaan bouwen. Banana Joe verzet zich tegen het onrecht dat hem wordt aangedaan en komt terecht in een poel van corruptie en bureaucratie. De enige manier om zijn recht te halen blijkt het gebruik van zijn stevige vuisten.

Meer informatie

Het idee voor de film kwam van Bud Spencer zelf. Hij liet zich inspireren door het verhaal ‘Candide, ou l’optimisme’ van Voltaire. Het script is co-geschreven door hem onder zijn echte naam Carlo Pedersoli. Het is de enige speelfilm die Spencer geschreven heeft.

Bruno Corbucci schreef mee aan de film. Hij regisseerde Spencer in zijn andere solo-films ‘Aladdin‘ en ‘Bud deelt doffe dreunen uit‘.  Hij regisseerde Spencer en Hill samen in ‘Even en oneven‘ en ‘Miami Supercops‘.

Omdat de Duitse filmmaatschappij ‘Lisa Film’ bij de film betrokken was spelen er ook enkele Duitse acteurs en actrices mee in de film. Zo wordt zangeres Dorianne gespeeld door voormalig Duits fotomodel en actrice Marina Langner. In 1975 werd Langner uitgeroepen tot Miss Germany. Andere Duitse spelers die we in de film zien zijn Gisela Hahn en Gunther Philipp.  Hahn zagen we eerder al in ‘De linker- en rechterhand van de Duivel‘, waar ze de kolonist-dochter Sarah speelde. In ‘Banana Joe’ is ze kort te zien als aanbieder van parfum in een televisie reclame.

De film werd geregisseerd door Steno, met wie Bud eerder de vier ‘Inspecteur Platvoet’ films maakte. ‘Banana Joe’ was hun vijfde en laatste bioscoopfilm. Later werkten de twee nog samen aan enkele ‘Big Man‘ afleveringen.

Vaste schurken Giovanni Cianfriglia en Sergio Smacchi zijn weer van de partij, die beide in meer dan 15 films naast Spencer en/of Hill te zien waren.

Ondanks dat deze film de sfeer en look heeft van een typische Vier Vuisten film, deelt Bud in werkelijkheid maar weinig klappen uit. In het midden van de film is wel de suggestie van een groot gevecht met veel geluidseffecten, echter dit vindt buiten het zicht van de camera plaats. In het gevecht aan het einde van de film worden de gangsters voornamelijk geraakt door objecten in plaats van Bud’s vuisten.

De première van de film vond plaats in Milaan op 7 april 1982 in aanwezigheid van Bud Spencer zelf, die na de vertoning met de pers sprak.

De film ging 1 april 1982 in Nederland in première in 13 bioscopen.

Opname locaties

‘Banana Joe’ werd, net als ‘De vier vuisten de lucht in‘ en ‘De vier vuisten voor het geloof‘, opgenomen in Colombia. Om specifieker te zijn in Turbo, in de Golf van Urabá, aan de noordkust van Colombia. Enkele figuranten in de film waren lokale bewoners.

Muziek

De muziek voor de film werd geschreven door Spencer/Hill veteranen Guido en Maurizio De Angelis. Het lied ‘Wanna believe’ dat in de film gezongen wordt door het personage van Marina Langner werd in werkelijkheid gezongen door Yvonne Wilkins. Het nummer is terug te vinden op haar LP ‘The melody plays’. Het nummer werd geschreven door Guido en Maurizio De Angelis.

Voor en na de uitvoering van dit nummer in de film is het nummer ‘Brotherly love’ te horen, het titelnummer van ‘Even en oneven‘. Het titelnummer Banana Joe is ook geschreven door de De Angelis broers. Het nummer wordt (in het Spaans) gezongen door Olimpio Petrossi. Het werd in Duitsland in 1982 uitgebracht als single.

Tegen het einde van de film, wanneer we zien hoe het eiland door de gangsters is overgenomen, speelt het liedje ‘Titoli di testa’, het titelnummer van ‘Twee door ’t dolle heen‘.

Succes en bezoekersaantallen

‘Banana Joe’ was geen groot success in binnen- of buitenland. In Nederland stond de film in de maanden april en mei van 1982 in de top 20 best bezochte films op respectievelijk nummer 6 en 11 (Bron: Vakblad ‘Film’ april en mei 1982). In Italie was de film de negentigste commercieel meest succesvolle film over het Italiaanse filmseizoen 1981-1982 (Bron: Hitparadeitalia.it).

Recensies

Onderstaande recensies verschenen in 1982 in diverse Nederlandse dagbladen.

Cast & crew

Schrijvers

Mario Amendola (script)
Bruno Corbucci (script)
Steno (script)
Bud Spencer (verhaal) (onder Carlo Pedersoli)
Gunther Philipp (additioneel materiaal) (niet genoemd)

Cast

Bud Spencer Banana Joe
Marina Langner Dorianne
Mario Scarpetta Manuel
Gianfranco Barra Torcillo
Enzo Garinei Engineer Moreno
Gunther Philipp Sarto
Giorgio Bracardi Sergente Martino
Gisela Hahn Vrouw in parfum reclame
Nello Pazzafini Torcillo’s Truck chauffeur
Carlo Reali Police Captain
Salvatore Basile Police Officer
Edy Biagetti Club’s Manager
Giovanni Cianfriglia Torcillo’s Thug
Benito Pacifico Torcillo’s Thug
Sergio Smacchi Torcillo’s Thug
Marcello Verziera Torcillo’s Thug
Eolo Capritti General (niet genoemd)
Arnaldo Dell’Acqua Hitman (niet genoemd)
Ottaviano Dell’Acqua Hitman (niet genoemd)
Nicola Di Gioia Prison Guard (niet genoemd)
Paolo Figlia Hitman (niet genoemd)
James Ordonez Sergio (niet genoemd)
Claudio Pacifico Hitman (niet genoemd)
Nazzareno Zamperla Hitman (niet genoemd)

Producenten

Josi W. Konski producent
Karl Spiehs producent (niet genoemd)

Muziek

Guido De Angelis
Maurizio De Angelis

Cinematografie

Luigi Kuveiller

Montage

Raimondo Crociani

Set ontwerp

Francesco Bronzi

Kostuum ontwerp

Luciano Sagoni

Productiemanagement

Vittorio Galiano productieleider
Maurizio Pastrovich productieleider

Second Unit of regie assistent

Massimo Carocci regie assistent
Enrico Mastracchi Manes inwerk regie assistent

Geluid

Italo Cameracanna foley artiest / geluidseffecten

Speciale Effecten

Dino Galiano speciale effecten supervisor

Stunts

Ottaviano Dell’Acqua stunts
Claudio Pacifico stunts
Giorgio Ubaldi stunt coordinator
Massimiliano Ubaldi stunts

Overig

Luciano De Ambrosis nasynchronisatie: Nello Pazzafini (niet genoemd)
Maria Pia Di Meo nasynchronisatie: Marina Langner (niet genoemd)
Alessandro Iovino nasynchronisatie: Edy Biagetti (niet genoemd)
Gianni Marzocchi nasynchronisatie: Gunther Philipp (niet genoemd)
Renato Mori nasynchronisatie: Eolo Capritti (niet genoemd)
Glauco Onorato nasynchronisatie: Bud Spencer (niet genoemd)

Fysieke media

Video & Photo

9 photos