De Spaanse Tabernas Woestijn is door de European Film Academy uitgeroepen tot ‘Schat van de Europese Filmcultuur’, zo weet filmwebsite De Filmkrant gisteren te melden. Films met Bud Spencer en/of Terence Hill die daar zijn opgenomen zijn onder meer: De Duivel kent geen genade (1967), Ace High(1968), Halleluja voor een paar vuisten (1969), The five man army (1969), Amen broeder, amen (1972), Geen hallelujah voor 3 duivels (1972), My name is Nobody (1973), The Genius (1975) en Buddy goes West (1982). 

De Tabernaswoestijn is de twaalfde locatie op de lijst met Europees filmerfgoed, die de academie heeft opgesteld om publieke belangstelling te wekken voor plaatsen die belangrijk zijn voor het filmisch verleden van ons continent. Eerder werden onder andere de Potemkintrappen in Odessa, het Bergmancentrum in Farö en het Huis van de gebroeders Lumière, cinemapioniers te Lyon, uitgeroepen tot Schat van de Europese Filmcultuur.

In deze woestijn werden veel filmsets gebouwd. Het filmdorp Fort Bravo is schilderachtig gelegen aan een kloof en is alleen toegankelijk via een avontuurlijke rit door een droge vallei. Het is het oudste van de 14 westerse dorpen die hier zijn gebouwd om te filmen, en het wordt nog steeds gebruikt. De twee andere grootste westerse steden zijn Oasys en Western Leone, op slechts enkele kilometers van Fort Bravo. Het zijn pure toeristische attracties. Veel grote regisseurs hebben hier hun films opgenomen in diverse genres; westerns, oorlogsfilms en fantasie-avonturen zijn allemaal gefilmd in deze zuidoostelijke hoek van Spanje. Productiekosten waren vaak goedkoper dan in de Verenigde Staten en de woestijn ligt dicht bij alle voorzieningen die je als filmploeg nodig hebt.

Gerelateerde berichten